top of page
Αναζήτηση

Έκθεση πολυτελείας για το Τίποτα

Έγινε ενημέρωση: 2 Οκτ 2018

100 πολυτελή αντικείμενα που δεν σημαίνουν τίποτα εκτέθηκαν στο Λονδίνο


Η είδηση δεν είναι καινούρια αλλά αξίζει να προσεχθεί

Με την έννοια της πολυτέλειας ασχολήθηκε η έκθεση "What is Luxury?" που παρουσιάστηκε στο μουσείο Βικτώριας και Αλβέρτου στο Λονδίνο, Η έκθεση περιελάμβανε πάνω από 100 αντικείμενα άσκοπης, αλλά ανεκτίμητης πολυτέλειας μεταξύ των οποίων ένα καπέλο φτιαγμένο από χρυσές κλωστές και ένα κολιέ από φυσαλίδες.  


Ένα αντικείμενο της εννοιολογικής τέχνης όπως το χρυσό καπέλο εγείρει σκέψεις για την πολυτέλεια, την λειτουργικότητα σε αντίθεση με την διακόσμηση, την χρήση και την κατάχρηση.

Από την άλλη, το κολιέ από φυσαλίδες της Νόρα Φοκ δημιουργεί άλλου είδους ερωτήματα, όπως αν είναι το υλικό, το ντιζάιν, η προσπάθεια του δημιουργού ή η ιστορία που κρύβεται πίσω από το αντικείμενο που το καθιστά πολυτελές. Το κολιέ αυτό, όχι μόνο δίνει μια μόνιμη μορφή στις «εφήμερες» φυσαλίδες, αλλά όποιος το φορέσει , μοιάζει σα να χάνεται μέσα στους αφρούς της μπανιέρας, σα να ενδίδει σε μια πολύτιμη «πολυτέλεια».

Οι οικονομολόγοι αναρωτιούνται πως γίνεται, εν μέσω της οικονομικής ύφεσης,  να πηγαίνει τόσο καλά η βιομηχανία των πολύτιμων αγαθών.

Η απάντηση βρίσκεται στη νέα κοινωνική τάξη πλουσίων που έχει εμφανιστεί σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που επιθυμούν να έχουν στην κατοχή τους αντικείμενα σπάνια και όμορφα και έτσι στρέφονται προς την αναζήτηση της πολυτέλειας. Ακόμα και οι ιστορικοί έχουν ασχοληθεί με την πολυτέλεια, καθώς η ανταλλαγή πολυτελών αγαθών, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές ιστορικές περιόδους, για να τονώσει τις σχέσεις μεταξύ χωρών και να κατοχυρώσει πολιτικές συμμαχίες.

Τα δικά μας

Αν σας αρέσουν events όπως το παραπάνω, τότε ίσως βρείτε ενδιαφέρον το my Nothing project που αφορά προϊόντα και υπηρεσίες δομημένα γύρω από keywords όπως τίποτα, μηδέν, κενό, απουσία, άχρηστο.

Πηγές


http://www.vam.ac.uk/content/exhibitions/what-is-luxury/what-is-luxury-about-the-exhibition/


11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page